Ağız kokusunun kaynağını anlamak için bir yöntem geliştirdim ve uluslararası bilim dünyasında yayınladım.
Bu yöntem ile her birey kendi ağız kokusunun ağzından mı geldiğini yoksa ağız dışından mı geldiğini evde yapacağı buz testi ile kolay ve kesin bir şekilde anlayabilir.
BUZ TESTİ
Ağız kokunuzun şiddetli olduğu bir zamanı bekleyiniz. (sabah kokusu açlık kokusu ve fizyolojik ağız kokuları hariçtir)
Ağzınıza sığacak kadar bir buz parçasını buzdolabınızdan alıp ağzınızın içine koyunuz
Yarım dakika bekleyiniz
Ağız kokunuz geçti mi?
Evet geçtiyse ağız kokunuzun sebebi ağzınızın içinde demektir.
Ağız kokunuz geçmediyse ağız kokunuzun kaynağı ağzınızın dışında demektir.
BUZ TESTİNİN MEKANİZMASI
Bu test sırasında ağız mukozası 36.0 C den 22.4 °C ye soğumaktadır. Toplam 13.09 °C sıcaklık kaybetmektedir. Bu sırada Organik gazlar (VOC) %74.10, Amonyak (NH3) %77.51, hidrojen sülfit (H2S) %81.26, hdirojen (H2) %96.12 oranında kontrakte olmaktadır. Bu sırada bireylerin kendini değerlendirme skalasında koku şiddeti 4/5 ten 0/5 e gerilemektedir (n=29, p<0.001 )
Dikkat edilirse sadece ağız kokusunun baskın gazı olan H2S değil aynı zamanda organik ve azot bazlı gazlar bile kuvvetle kollabe olmaktadır. Bu bize gösterir ki sadece alışılagelmiş ağız kokuları ektrem sebeplere bağlı ağız kokuları da bu test ile kolayca ayırılabilir.
Buz ile gaz konsantrasyonları 3.8 ve 25.7 kat (VOC ve H2) azlamıştır. Halbuki Charles's kanununa göre bu kadar soğutulan gazların 1.05 kat azalması gerekirdi.
36.4 °C (T1=309.4 K) / 20.3 °C (T2=293.3 K) = 1.05 bulunur.
Halbuki ağızdaki azalma daha fazla olduğuna göre soğuyan gazların bir kısmı salya içinde çözünmüştür. Kinetik kurama gör soğutulan gaz molekülleri birbirlerine yakınlaşırlar. Bu durum bizim lehimize olarak ağızdaki gaz volümünün azalmasına sebep olmuştur.
NADİR HASTALIKLAR
Tip 5 ağız kokusunun nörojenik klinik formlarında bu test pozitif sonuç vererek tip 1 vakaymış gibi düşünmemize sebep olabilir. Yani yanlışlıkla ağzın içindeymiş gibi sonuç verebilir. Bu konuda uyanık olunuz. Tip 5 nörojenik ağız kokuları hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.
Ağız kokusunun sınıfları Tip 1,2,3,4,5
Ağızdan gelen (Tip 1) klinik formlar
Ağızdan gelmeyen Tip (2,3,4,5) kokular
BU KONUDA HURAFELER
Bilek yalamak
Suya tükürmek
Başkasına koklatmak
Parmağını sürüp koklamak
Çatalı sürüp koklamak
Pamuk gazlı bez sürüp koklamak
4 dakikada teşhis
Başka neler yaptım
Ağız kokusu hakkında cihazlar geliştirdim, muayene yöntemleri ve formüller geliştirip patentledim. Ağız kokusu ölçen cihaz geliştirdim. Bir düzine uluslararası yayına ve 4 tane ağız kokusu kitabına imza attım.
Ülkemizde ve dünyada başka neler başardığımı görmek için tıklayabilirsiniz.
Aydin M, Günay İ, Derici Ç. Quantifying the ice test in halitosis patients. Oral Science International DOI: 10.1002/osi2.1221