Bu gün durum nedir

Sebebi bulunursa bütün ağız kokuları başarı ile iyileşir. Buna rağmen bu konuda biz hekimler donanımlı yetişmediğimiz için ağız kokusu hastaları ya umutsuzlukla içe kapanıp sessizce razı oluyorlar veya şarlatanlara ve üfürükçülere gidiyorlar. Sorumlusu biziz. Önce bugünkü durumu tespit ve itiraf etmemiz lazım.
Doktor market hatası:
Bu iş böyle olmamalıdır. Şu şekilde tersten başlamak gerekir:
Doğru protokol:
Önce kokulu gazın ne olduğu bulunur.
Sadece ağızdan koku ölçmek yetersizdir. Çünkü ağız kokuları sadece ağızdan gelmek zorunda değildir. Burun veya nefesten de geliyor olabilir.
Koku :
1- Ağızdan
2- Burundan
3- Nefesten ölçülür.
Kokulu gazın kaynağı bulunur.
Sülfür familyası gazlar baskın kokuyor ise sıklıkla ağızdan ve dil sırtından geliyor olabilir.
Azot bazlı gazlar farinks, tonsil ve retronasal atılımlıdır.
Organik gazlar ve parlayıcı gazlar burunda, nefestekinden yüksek ise ağız kokusunun kaynağı burun kavitesinde olabilir. Nefeste burundan yüksek ise sindirim kanalı atılımlı olduğu düşünülür.
Ağızdaki koku aminoasit gargarası ile artmaya zorlanır ve bireyin üretebileceği maksimum koku tespit edilir. Bu çok değerli bir testtir. Ağız kokusunu değil bireyin ağız kokusu üretme kapasitesi ölçülmüş olur. Statik kokunun 12 katından daha yüksek bulunursa, demekki birey evinde ağız kokusu üretiyormuş ama muayene olacağında iyi bir gününe isabet etmiş demektir. Aslında ağız kokusu hastasıdır. Eğer koku artışı 12 katın altında kalıyorsa bireyin ağız kokusu üretme kapasitesi zayıf demektir. Statik koku yüksek bulunmuş olsa bile bireyin ağız kokusu hastası olmayabileceği lehine düşünülür.
Bireyin kaç yıldır şikayeti olduğu, kaç tane farklı koku algıladığı, kendi ağız kokusunu algılayıp algılamadığı, kesinti olup olmadığı, sebepsiz göz yaarması, geniz akıntısı, alerjisi evde jayvan besleyşp beslemediği, hapşırınca koku duyup duymadığı, diş eti kanaması olup olmadığı , ağız ve dil bakımını nasıl yaptığı, akciğer, böbrek, karaciğer, kemik hastalıkları geçirip geçirmediği eforlanınca ve sırt üstü yatınca kokunun azalıp arttığı ve buna benzer çok sayıda bilgi değerlendirilir.
Olfaktometrik muayenede bireyin burnuna bir kanül ile ağız kokusu yollanır. Kokuyu geç duyuyorsa tip1 ağız kokusu lehine yorumlanır.
Salya pH, volum, debisi, rinonasal mukosilyer transit süresi ölçülür ve ağız kokusu raporuna eklenir.
Şimdi teşhis çok kolaydır
Yukarda belirtilen tespitler yapıldıktan sonra teşhis konulur ve birey doğru doktora elinde rapor ile teslime dilir. Böylece doktor ne arayacağını bilir.
Burada daha fazla bilgi bulacaksınız