Ağız kokusu iyileşen
vaka #1
1980 doğumlu bayan hiç kesilmeyen ağız kokusu, ve tat duyuyor. Burun ameliyatlı, geniz akıntısı var, mantar alerjisi var, sistemik hastalığı yok, sürekli kullandığı ilaç, alkol, sigara kullanmıyor Antibiyotik ağız kokusunu kesiyor. Sosyal tepki almıyor. 7-8 defa avcuna hohlayarak kendi ağzını kokluyor. Yumuşak fırça kullanıyordu. Dil kaplaması yoktu. İstirahat konumunda dudakları kapalıydı. Gece yastığa salya akmıyormuş. Buz ile ağız kokusu kaybolmuyordu. Diş eti kanaması yoktu. Ağız kapalıyken ve nefes tuttuğunda koku yaymıyormuş. Ağızda kükürt familyası gazları yoktu. Olfaktometrik muayenede ağız kokusunu beklenenden erken algıladı. Koku artırıldı. Normal bireylerin sınırına kadar koku üretebildiği görüldü. Vanilin testi pozitif çıktı. Dili uyuşturularak bu testi doğrulaması yapıldı. Kemosensor disfonksiyon bulunduğu anlaşıldı. Rinonasal mukosilyer transit süresi 2 dak bulundu.
Tip 2, Tip 5 subjektif nörojenik ağız kokusu ve tip 5 subjektif psikojenik ağız kokusu tanısı konuldu.
Ağız kokusu iyileşen
vaka #2
10 seneden beri kesilmeyen ağız kokusu ve kötü tat şikayeti olan bayanın tüp mide, safra kesesi ameliyatı olmuş. Sosyal tepkiler alıyormuş. Alkol değil ama sigara kullanıyordu. Penisilin alerjisi, orta kulak iltihabı, Evde kedi besliyormuş.Fobik ve obsesif yaklaşımları vardı. 3 er dakikadan 3x1 diş fırçalıyormuş. Yumuşak ve pahalı diş fırçası kullanıyordu. Dil kazıyordu. Yumuşak fırça terk edilmesi ve dil kazıyıcının terk edilmesi gerektiği anlatıdı. İstirahat konumunda dudaklar aralık aklıyordu. Buz testi ile ağız kokusu geçiyordu. Diş eti kanaması vardı. Kola kahve aboneliği vardı, beden kokusu yokmuş. Ağız kapalıyken koku yokmuş ama tat varmış. Sebepsiz göz yaşarması vardı. Eforlanınca koku artıyormuş. Olfaktometrik muayenede dış kaynaklı kükürt familyası gazını geç algıladı. Vanilin testi negatif çıktı. Rinonasal mukosilyer transit süresi 9 dakika ölçüldü. Tip 1+4+5 olarak teşhis edildi. Bir hekimin veya ilacın veya bir tedavinin yanlışlıkla sebep olduğu hastalığın başına "medikamentöz" terimi ilave edilir. Medikamentöz rinit sık burun damlası kullanarak meydana gelen burun iltihabı anlamına gelen bir terimdir. Medikamentöz halitosis terimi ise köprü gövdesinin altının kapalı yapılması veya yumuşak fırçada ısrar edilmesi ile meydana gelen ağızkokusu için kullanılabilir. Burada köprü gövdesinin altının kapalı yapılarak yaratılan veya varsa artırılan bir ağız kokusu vakasını bulacaksınız. Köprü çıkarılınca iyileştiğini hastanın ağzından birlikte dinleyelim.
Ağız kokusu iyileşen
vaka #3
Çocukluğundan beri 2 farklı koku duyuyordu, kendisi koku duymuyormuş. 1 dakika bile kesilmiyormuş. Başkalarının geri bildiriminden ve ağzındaki tattan anladığını söyledi. Sistemik hastalığı bulunmuyordu. Ameliyat olmamıştı. Sürekli ilaç kullanmıyordu. 5 tane/gün sigara içiyordu. Sinüzit ve geniz akıntısı yokmuş. Karşılaştığı 10 kişiden 8 tanesinin elini burnuna kapattığını söyledi. Çok önemli kariyer çalışmaları yapmıştı. Diş fırçalama süresi kısaydı ve diş fırçası yumuşaktı. Buz testi ile ağız kokusu iyileşmiyordu. Yalnızken şikayetleri kayıp olmuyormuş. Psikolojik ağız kokuları nadir değildir. Bu bireyler, psikiyatriste gitme konusunda direnç göstermektedirler. Bu konuda profesyonel destek alarak iyileşen bir ağız kokusu hastasının kendi ağzından yaşadıklarını bu videoda izleyeceksiniz. Bu bireylerde hem gerçek hem de subjektif ağız kokusu bulunabilir. Tip 5 subjektif ağız kokuları nörojenik ve psikojenik olabilir. Psikojenik klinik formu yaygındır. Bireyler kendilerinde ağız kokusunu algılamazlar ama başkalarının tavır ve davranışlarından imalarından kendilerinde ağız kokusu bulunduğunu zannederler. Bu hastalık sayısız insanı asosyal yapmaktadır ve bu bireyler iş gücü , sağlık, para ve mesai kaybetmektedir. Biz hekimlerin bu konuda donanımlı olmaları gerekir. Tip 5 (subjektif) ağız kokusu bulunan bireylerde gerçek ağız kokusu bulunuyor olabilir. Yani bir birey hem gerçek ağız kokusu hem de subjektif ağız kokusuna sahip olabilir. Biz hekimlerin donanımlı olmamız bu hastalıkları ayırabilmemiz beklenir.
Ağız kokusu iyileşen
vaka #4
10 seneden beri 1 dakika bile kesilmeyen 3 farklı koku ve tadı kendisi algılayabiliyor. Sigara alkol kullanmıyor. tomografi ile sinüzit bulunduğu teşhis edilmiş. Sosyal tepki alıyormuş. Orta sert diş fırçası 2x1 diş fırçalıyormuş 2 dak sürüyormuş. Dil kazıyıcı kullanıyormuş. Diş eti kanaması varmış. Beden kokusu yokmuş. Diş hekimleri ve dahiliyeciler bir şeyiniz yok demiş kbb hekimleri antibiyotik verip su iç demişler.
Olfaktometrik muayenede H2S gazını geç algıladı. Doğrulama testinde koku üretmeye kışkırtıldığında normalin üzerinde ağız kokusu üretti. Bu duurm Tip 1 ağız kokusu tanısı koydurdu. Vanilin testi negatif idi. Rinonasal mukosilyer transit süresi normal sınırlardaydı.
Yatalak değilse mide ağız kokusu yapmaz. Ağız kokusu hastaları endoskopi ile vakit kaybetmemelidir. Nide kokusu için reflü yeterli değildir. Göz atmak isteyebilirsiniz https://youtu.be/xG6EOXVKgn8
Fırçalarken diş eti kanaması tip 1 ağız kokusu varlığını gösterir. Yumuşak fırça en sık rastlanan sebeptir. Yumuşak dişfırçası terk edilmelidir. Orta sert diş fırçası kullanarak bu şekilde fırçalanmalıdır. Göz atmak isteyebilirsiniz https://youtu.be/OHaagxvaTFk
Dil kazıyıcılar ağız kokusu hastasına faydasızdır. Dil kazınmamalıdır fırçalanmalıdır. Bu videodaki birey sadece dil kazıyıcısı ve yumuşak fırçayı terk ettiği ve diş ve dil fırçalamayı normale çevirdiği için iyileşti. Göz atmak isteyebilirsiniz https://youtu.be/HxSB9V6APgk
Koku sayısı, kendisinin duyup duymadığı, sosyal geri bildirim alıp almadığı, genel vücut sağlığı geçirdiği veya yaşadığı hastalıklar, tat algısı, alerjisi, sosyolojik hassasiyetleri, mevcut ağız bakımı, önceki tıbbi muayene kayıtları, buz testi, vanilin testi, beden kokusu bulunup bulunmadığı, yatarken, lokma varken, nefes tuttuğunda ve ağız kapalıyken koku duyup duymadığı sorgulanıp ağız kokusu ve nefes kokusu nun durumu tespit edilir. Daha sonra 200 den fazla gaz için ağız burun ve nefes olmak üzere 3 kaynaktan koku ölçümü yapılır.
Daha sonra olfaktometrik muayene ile bireyin koku duyarlılığı ve ağız kokusu algılama sınırı tespit edilir. Sonra bireyin ağız kokusu artırılır kışkırtılır yükseltilir ve ağız kokusu üretmesi sağlanarak bireyin ağız kokusu üretme kapasitesi tespit edilir. Daha sonra bireyin ağız kokusu düşürülür. Böylece bireyin alt ve üst sınırları tespit edilmiş olur.
Ancak bu şekilde teşhis konur. Göz atmak isteyebilirsiniz. https://youtu.be/1Yf4-BeDWAs
Bu iş 3-5 dakikada olacak şey değildir. 3 tane gazı ölçerek teşhis koymak yanıltıcı olabilir. Bir kaç dakikada ağız kokusu muayenesi ağız kokusu teşhisi veya hatta ağız kokusu tedavisi yapmak pek mümkün değildir.
İyileşen diğer vakaları buradan izleyebilirsiniz: tıklayınız